Siófok, a Balaton fővárosa

Siófok egy lüktető, sokszínű fürdőváros a Balaton keleti medencéjében, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Messze földön híres lágy vízű, modern strandjairól és pezsgő éjszakai életéről.

Köszönhetően a fejlett úthálózatnak, az autópályáknak, a vonatközlekedésnek Ausztria, Szlovákia, Románia és a déli országok irányából is könnyen elérhető ez a rendkívül népszerű, tóparti település. Budapesttől alig 100 kilométerre fekszik, így a siófoki strandok lassan mélyülő vízét élvező nyaralók bármikor tehetnek egy rövid kirándulást Magyarország fővárosába. És, nemcsak oda, hiszen Balaton legnagyobb települése közelében számos megtekintésre érdemes látnivaló található.

Napfényes Siófok, a meleg vízű Balaton partján

Kellemes klíma, rengeteg napfény, finom, meleg víz és rengeteg szórakozási lehetőség – kell ennél több? Akik erre vágynak, azoknak Siófok igazi főnyeremény. A déli Balatonpart 70 kilométeres szakaszából 17 kilométer a városhoz tartozik, így strandból biztosan nincsen hiány. Ráadásul a tó errefelé lassan mélyül, sokáig sekély, ezért gyorsan felmelegszik. Már a tavasz első sugarai alkalmassá teszik egy gyors csobbanásra, májusra pedig rendszerint beindul a strandszezon is. Siófok nevezetességei, a látnivalók, érdekességek pedig már csak hab azon a bizonyos tortán.

Egy kis történelem

A Balaton körzetének egyik legrégebb óta lakott területén fekszik, keresztülszelte a római korban épült Pécsről (Sopianae) Győr (Arrabona) felé vezető kereskedelmi útvonal.
"Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens", azaz "A kis patak, amit Fuknak neveznek is az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is" – ez a mondat szerepel a tihanyi apátság alapítólevelében, amelyben már Fuknak nevezik Siófok elődjét. Ugyanez a név 1137-ben az adózó helyiségek között is szerepel.
Siófok XIX. századi gazdasági felemelkedése természetesen szorosan kapcsolódik a Balatonhoz. Kellett ehhez a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság és ennek egyik zászlóshajója, a Kisfaludy kerekesgőzös. Az 1846-os vízrebocsátással indult a hivatalos kereskedelmi hajózás a tavon a Kisfaludyt követte a Helka és a Kelén ezek a hajók már mólós kikötőben pihenhettek. És jött a vasút, megújult a Sió zsiliprendszer, így még könnyebbé vált a tó vízszintjének szabályozása, így tovább bővülhetett a hajózás.

Sió-zsilip

Galerius római császár épített elsőként egy kezdetleges vízlevezető zsilipet a Balaton vízszintjének szabályozására a III. században a mai Siófok területén. A népvándorlás idején ez megsemmisült és legközelebb csak a XIX. században kezdtek el a vízszabályozással foglalkozni.
1863. október 25-én készült el az új fazsilip, ettől datálódik Siófok üdülőövezetté válása, ami szorosan összekapcsolódott a biztonságos hajó- és vasúti közlekedés megoldásával. Ezek egyik feltétele volt a Sió-zsilip építése. Az időközben szükségessé vált korszerűsítés 1947-ben történt meg, a 83,5 méter hosszú és 12 méter széles hajózsilip 2,5 méter szintkülönbséget hidal át a Balaton és a Sió között. Akár 1200 tonnás hajók is nyugodtan használhatják és haladhatnak a Duna irányába.
A Sió-zsilipet éppen átépítik, ha elkészül, még előrébb kerül Siófok látnivalói sorában, ugyanis nemcsak nagyobb lesz, hanem látványos közösségi térként funkcionál majd.

A Balaton fővárosa

Siófok nem csupán egy nagyszerű nyaralóhely, hanem Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai települése, méltán nevezik a Balaton fővárosának, ahol több, mint 25 ezren élnek. Magyarország legmagasabb turisztikai bevétele képződik itt, aminek jó részét visszaforgatják a mindennapokba, ezért a város infrastruktúrája, szolgáltatásai rendkívül magas színvonalúak. Siófok a látnivalók, érdekességek és programok egész tárházát kínálja.
Több száz szálloda, panzió és vendéglátóhely várja az ide érkezőket, a szórakozási lehetőségek egész tárházát vonultatja fel Siófok. Nincs olyan korosztály, aki ne találná meg a neki tetsző elfoglaltságot a kisgyermekes családoktól kezdve egészen a szép korúakig. Aktív időtöltés, éjszakai bulizás, fürdőzés a 17 kilométer hosszú partszakaszon vagy éppen sétálós, nyugodt pihenés? Siófokon minden megtalálható. Nem véletlen, hogy a belső turizmust tekintve a város, közvetlenül Budapest után, a második a népszerűségi ranglistán.

De, miért Siófok?

Nos, a névadás tekintetében nem kell különösebb furfangra gondolni, hiszen a Siófok elnevezés egyszerű szóösszetétel. Valójában két folyóra utal, az egyik a Sió patak, pontosabban ma már a Sió-csatorna, a másik az ősi Fok folyó, mely ma már nem létezik, de egykor ez volt az Ős-Balaton egyetlen természetes lefolyása. Ezért említik a régi feljegyzésekben Fok-kén és Fuk-ként, német nyelvű szövegekben a Fock is szerepel. A Siófok szó 1790 óta használatos.

Néhány „leg”

A siófoki érdekességek nem merülnek ki a természet és az épített környezet szépségeiben. Van jó pár „leg” is, ami a városhoz kapcsolódik. Az egyik, hogy a Balaton lélekszámot és területet tekintve egyaránt legnagyobb városa, a déli part legfontosabb pénzügyi, kulturális és turisztikai központja. Itt van a Nagystrand, a tó legnagyobb és legnépszerűbb strandja. Területe 8 hektár, partja 670 méter hosszú. 2021-ben a Nagystrandon adták át Európa legnagyobb, 900 négyzetméteres vízparti játszóvárát. És még egy leg: a siófoki Aranypart az ország leghosszabb üdülősora, ez is ott van a város látnivalóinak hosszú listáján.

Siófok Ezüstpart: 3 kilométer szórakozás

Ha elindulunk Zamárdi irányába a Deák Ferenc sétányon, beleütközünk a Balaton egyik legnagyobb szabadstrandjába. Ez a 3 kilométeres szakasz az Ezüstpart, ahol a legutóbbi fejlesztés részeként, stabil lépcsőbejárókat helyeztek ki a Csongor utca és a Zichy utca között.
Rengeteg padot telepítettek, a strandolók számára értékmegőrzővel kiegészült öltözőkabin-sort alakítottak ki. Új játszótér, minifocipálya és lábtengópályák, kosárlabdapalánkok, homokos röplabdapályák, teqball asztalok és más érdekességek sora várják a strandolás előtt vagy után még egy kis mozgásra vágyókat.

Siófok Aranypart: nincs ennél nagyobb szabadstrand

Talán nem meglepő, hogy a Balaton legnagyobb szabadstrandja Siófokon található. Pontosabban az Aranyparton, hiszen ez a több kilométeres partszakasz úgy, ahogy van egy óriási szabadstrand, ahol nem kell belépőt fizetni. A Szabadi-Fürdőteleptől szinte Siófok közepéig húzódik és, ami lényeges, a víz sokáig sekély, úgyhogy nem szükség különösebb úszástudásra a pancsoláshoz.  
A Beszédes József sétányról és a Szent László utcából érhető el, mindenhol ingyenes illemhelyek és számos szolgáltató működik. Vannak öltözők, értékmegőrző, büfék, vízibicikli kölcsönző minden, ami a strandoláshoz kell.
Nagyszerű szórakozást nyújt a kicsiknek a vízi játszótér, a nagyobbak a Szabadifürdő vasútállomás közelében található óriáscsúszdát is kipróbálhatják. Az egykilométeres vízisí pályát meglátva pedig az igazi ínyenceknek sem lehet több kérdésük.
Érdemes ellátogatni a belvárosi partszakasz kis öblébe, ahol fehér homok és extra sekély víz várja a strandolókat. Igazi paradicsom a kisgyermekesek számára!
Az Aranypart rendkívül sokféle, ezért érdemes első alkalommal végigsétálni a fövenyen és a párhuzamos utcán, hogy feltérképezzük, mit is kínál nekünk. Mert vannak pörgősebb és nyugodtabb részei, kiülős éttermei, büféi, fagyizói, kávézói kinek-kinek ízlése szerint.
A már említett óriási csúszda mellett – ami Siófok nevezetességei és kötelező látnivalói sorába is beírta már magát – a BambooSziget wakeboard és vízisí pályáját sem érdemes kihagyni, az izgalom ugyanis garantált. Picit odébb a Nagystrandon a Bebó Aquaparkban a Ninja Warrior-t idéző felfújható vízi akadálypálya a gyerekek nagy kedvence. Ez Magyarország egyik legnagyobb Wibit viziparkja a maga 600 négyzetméterével. Vannak más érdekességek is, ilyen a katapult – ez inkább a nagyobbak és a felnőttek terepe – trambulin és nagy árok, ahol kiderül, ki mekkorát tud ugrani.

Koncert, buli, party, PLÁZS

Hogy is mondtuk? Siófok egy pörgő város! Különösen igaz ez a PLÁZS-ra, a nyár kihagyhatatlan szórakozóhelyére. Napközben balatoni fürdőzés, sportolás, medencézés aztán jönnek a koncertek, a hajnalig tartó fergeteges bulik. Ami az aktív pihenést illeti, erről a 200 négyzetméteres Street Workout pálya, a strandröplabda pályák és SUP szörfök gondoskodnak. Estétől hajnalig pedig az ország legnagyobb bulistrandján ott a nagyszínpad, a club, a music terasz – hát kell ennél több?

Siófok óriáskerék

És, még mindig az Aranyparton pontosabban a Nagystrandon vagyunk. Nem véletlen, hiszen tényleg nehéz innen elmenni, annyira sokféle szórakozást kínál ez a partszakasz. A strandolás, sétálgatás, sportolás mellett innen akár az egész várost belátni. Ehhez csupán fel kell ülni a Petőfi sétány 3. előtt az 50 méter magas óriáskerékre, ahonnan káprázatos kilátás nyílik Siófokra és a Balatonra. A város látnivalóinak rangsorában bizony az óriáskerék van a legmagasabb polcon.

Állatkert, madárkert, szarvasok

Ha kengurut, alpakát netán tevét szeretnénk egészen közelről látni, akkor nincs más dolgunk mint elmenni a Verebesi utca 35-be. A Bella Állatpark barátságos környezetben fogadja a látogatókat és, ami különösen fontos, itt nem érvényes a mindent a szemnek, semmit a kéznek intelem. Ugyanis a legtöbb állatot nyugodtan meg lehet simogatni vagy akár megülni. Persze utóbbi biztosan nem igaz a gyerekek nagy kedvenceire, a szurikátákra 
Az állatpark egy nagyszerű élményparkkal egészül ki, így aztán a pihentető állatos ismerkedés, a lovaglás vagy tevegelés után mozgalmasabb kikapcsolódásra is mód nyílik. Lehet többek között buborékfocizni és belekóstolni a zorb ball rejtelmeibe ezek a sportos érdekességek sokakat levesznek a lábukról – mégpedig néha szó szerint.
Siófoktól alig 16 kilométerre, Kerekiben működik a Balatoni Madárkert. Ez is egy „leg”, hiszen Magyarországon az első ilyen intézmény. A párjukat ritkító madárházakban számtalan fajjal ismerkedhetünk meg, mégpedig szakértő vezetők segítségével. Szeptembertől áprilisig bejelentkezés szükséges cím: Kereki, Petőfi Sándor u. 58.
Siófokon vadgazdálkodási központ működik, ahol szó szerint kezes bárányok a dámszarvasok. Ahogyan vaddisznókkal is lehet barátkozni, mi több, kötelező!

Hogyan juthatunk el Siófokra?

Mivel Siófok a Balaton déli régiójának közlekedési csomópontja könnyedén elérhető akár autóval, busszal, hajóval vagy vonattal érkezünk.

Távolságok autóval:
  • Budapest 107 km
  • Wien 324 km
  • Bratislava 281 km
  • Arad 360 km
  • Zagreb 241 km
  • Beograd 474 km
  • Мукачево 453 km
  • Krakow 665 km
Korponyi Villa © Minden Jog Fenntartva